Як створювався дизайн нового BMW X5 (G05) 2020?

Як створювався дизайн нового BMW X5 (G05) 2020?

Дизайн кожної нової моделі BMW залишається секретом до початку серійного виробництва. Четверте покоління преміального німецького кросовера було представлено влітку 2018 року, так що ми маємо можливість відкрито і детально простежити процес проектування форм і стилю БМВ Х5. Ексклюзивний погляд за лаштунки дизайн-студії BMW.

У всьому світі існує три дизайн-центри BMW: в Мюнхені, Шанхаї та Ньюбері-парку (Каліфорнія). Команди працюють в тісній співпраці одна з одною, стираючи будь-які кордони в цьому творчому процесі.

Головні акценти в зовнішності оновленого БМВ Х5 – нові форми з більш точними лініями, збільшена решітка радіатора та більш розкішний інтер’єр. Як формується дизайн автомобіля майбутнього? Що потрібно для хорошої роботи над візуальною складовою кросовера?

01 Заглядаючи в майбутнє: визначення тенденцій

design-x5Процес проектування дизайну кожної нової моделі BMW займає близько двох років. Що цікаво, в розробці проекту для майбутньої серійної моделі бере участь одночасно кілька дизайнерів. Вони представляють свої проекти на протязі декількох раундів конкурсу, поки в самому кінці найкращий не буде вибрано як загальний і не надано в серійне виробництво.

Отже, на першому етапі творці нового БМВ Х5 ставлять перед собою питання розуміння майбутнього автомобіля і контексту, в якому він буде використовуватися. Дизайнери повинні заздалегідь розуміти, що буде вважатися сучасним і передовим в завтрашньому світі та як до цього часу можуть змінитися потреби клієнтів BMW.

Дизайнери черпають натхнення з самих різних джерел – від моди і архітектури до дикої природи. Також потрібні відомості чи ідеї можуть бути почерпнуті з секретних проектів компанії або концептів BMW.

02 Питання характеру: мальовані начерки

design-x5Коли в голові дизайнерів з’являються якісь перші ідеї та образи, приходить час малювати від руки ескізи автомобіля.

«Моя перша точка контакту з новою моделлю – це чистий аркуш паперу і олівець», – каже Андерс Тегерсен, дизайнер екстер’єру BMW X5. «Ці початкові начерки, намальовані від руки, не відповідають на всі питання, але вони служать абстрактним керівництвом для подальшого процесу проектування».
При цьому, в своїх начерках дизайнери повинні враховувати вже існуючий характер автомобіля БМВ Х5 і його технологічні інновації. Останні – повинні бути включені таким чином, щоб покупець сприймав їх як функціональними, розумними і в той же час візуально привабливими. «BMW завжди повинен з першого погляду висловлювати те, що ви можете з ним випробувати, – каже дизайнер екстер’єру Андерс Тегерсен”. Отже, творці візуального стилю кросовера Х5 багато працюють на комп’ютерах, але їх найважливішими інструментами як і раніше залишаються руки і очі.

03 Точність: малюнки на стрічці

design-x5Поряд з ескізами дизайнери малюють свої проекти на стіні, на так званих стрічках, в масштабі 1: 1. Тут вони накладають нові візуальні елементи на загальний базовий план за допомогою гнучкої стрічки. Базовий план – це своєрідна карта майбутнього автомобіля з усіма технічними та конструктивними особливостями.

«Коли ви починаєте малювати стрічку, ви відразу ж набагато ясніше бачите автомобіль в своїй уяві», – пояснює дизайнер екстер’єру Андерс Тёгерсен. «Те, що починалося як ідея і концепція в ескізах, тепер знаходить конкретний зміст».

Малюнки на стрічці дозволяють наочно розглянути всі візуальні ідеї в реальному обсязі. «І як тільки малюнок на стрічці буде готовий, я з нетерпінням чекаю можливості побачити дизайн автомобіля в 3D-моделі», – каже Тегерсен. Таким чином, малюнки на стрічці служать шаблоном для наступних кроків.

04 Віртуальні експерти: цифрові моделі

design-x5На цьому етапі в процес проектування вступають найсучасніші цифрові технології. З двомірних ескізів дизайнери CAS (комп’ютерне моделювання) створюють віртуальний тривимірний автомобіль. Крім іншого, вони використовують технологію віртуальної реальності.

Також цифровий формат моделювання полегшує співпрацю між відділами. Дизайнери і розробники більше не прив’язані до двомірної моделі на стрічці. Замість цього вони можуть бачити модель через свої гарнітури VR. Отже, процес проектування стає більш ефективним, а також забезпечує контекст, тому нову модель можна представити у відповідному житловому середовищі.

 

05 Формування: моделі з глини

design-x5До сих пір дизайн автомобілів був двовимірним, але тепер процес пошуку форми стає тривимірним. Дизайнери, що успішно завершили процес відбору, отримують можливість опрацювати свої проекти в тривимірному вигляді в масштабі 1: 1. Створюються повноцінні моделі з глини.

«Глиняний прототип необхідний для ідеальної обробки поверхонь, ліній і деталей», – каже Андерс Тёгерсен. «Дизайн BMW X5 можна втілити в життя тільки в тривимірній формі і оригінальному розмірі. Для мене це захоплюючий момент, коли ти дійсно бачиш начерки перед собою як цільну істоту, яку можна відчути фізично ».

Коли глиняна модель готова, дизайнери обертають її спеціальною плівкою, що імітує ефект фарбування автомобіля. Це дозволяє оцінити лінії, поверхні та пропорції глиняної моделі в різних умовах освітлення.

Щоб модель досягла бажаного рівня досконалості, потрібно близько місяця. Потім він переходить до наступного етапу процесу прийняття рішення. Приблизно за два роки до запуску автомобіля у виробництво рада директорів BMW вибирає переможця з двох, проектів дизайну.

06 Внутрішній вигляд: малюємо дизайн салону автомобіля

design-x5Дизайнери інтер’єру роблять начерки та розробляють свої ідеї одночасно з дизайнерами екстер’єру. У цьому процесі також працюють з глиною. З цього приголомшливого матеріалу створюється весь інтер’єр – від сидінь і дрібних деталей до поверхонь і матеріалів.

Також в цьому процесі використовуються гарнітури VR. Вони дозволяють оглянути віртуальний салон автомобіля, як ніби ви в ньому знаходитесь.

«Ми прагнемо створити для наших клієнтів сучасну, гостинну та функціональну атмосферу, – пояснює Єва Ґюнтер, дизайнер інтер’єру BMW X5. «Це повинна бути атмосфера, яка пропонує покупцеві як задоволення від водіння, так і можливість працювати або відпочивати».

07 Перфекціонізм: тонке налаштування

design-x5У BMW Design є спеціальна команда, яка детально та глибоко займається дизайном автомобіля, а також кольорами та матеріалами. Ці фахівці з тонкого налаштування доводять до досконалості всі елементи до сотих часток міліметра як зовні, так і всередині автомобіля. На цьому етапі особливо важлива тісна координація між усіма автомобільними дизайнерами, інженерами та технологами.

З цього етапу проходить ще кілька років, перш ніж новий BMW X5 буде представлений публіці.

Новий BMW X5 з США – насолоджуйтеся кращими творіннями

Зі StarCars ви можете отримати свій власний БМВ Х5 четвертого покоління. Вибирайте відповідну комплектацію з нашим менеджером. Ми приженемо для вас будь-який автомобіль з пробігом під ключ, без передоплати. Ви можете оформити покупку в кредит, розстрочку, лізинг. А якщо ви – юридична особа, ми запропонуємо вам особливо лояльні умови співпраці!

Авто з США зі StarCars

Вкажіть бюджет на купівлю авто, а ми підберемо для вас декілька варіантів з аукціонів у США

Відгуки

Всі відгуки
Top