Розмитнення авто в Україні: новий закон

Розмитнення авто в Україні: новий закон

З 25.11.2018 набрав чинності Закон України №2611-8 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів” (далі – Закон), відомий багатьом як законопроект №8487. Його прийнято задля врегулювання питання з авто на європейських номерах, їх узаконення на території нашої держави. Та прийняття законодавчого акту не могло не вплинути авторинок в цілому, а також на автомобілі з США. Далі ми розглянемо, що змінилося у сфері розмитнення, як вираховується акцизний податок та інші нагальні питання.

Зміст

Яких змін зазнало розмитнення?

З моменту набрання чинності Закону власники авто з іноземною реєстрацією мають 180 днів для митного оформлення такого транспортного засобу. Якщо встигнути розмитнити автівку за перші 90 днів після введення нових норм, то можна розраховувати на пільги – до базових ставок застосовується коефіцієнт 0,5. Іншими словами, треба буде сплатити лише 50% акцизного податку. Знижка діє не тільки на вже ввезені автомобілі, але й на ті, що будуть ввезені і розмитнені протягом вказаних 90 днів.

З 91 до 180 день з набрання чинності Закону пільговий коефіцієнт 0,5 не застосовується. Та й тут законодавець пішов назустріч водіям: їм не доведеться сплачувати величезні штрафи за несвоєчасне митне оформлення автівки на території України і порушення норм Митного законодавства. Необхідно буде сплатити державі лише уніфікований штраф розміром 8500 грн, що значно менше передбачених санкцій.

Розрахунок розмитнення

Незалежно від норм, передбачених Законом, розмитнення також включає 20% ПДВ, 10% ввізного мита і 3-5% ПФ. Прийнятий нормативно-правовий акт ввів такі базові ставки акцизного податку:

  • для бензинових двигунів об’ємом до 3000 см3 – €50;
  • для бензинових двигунів об’ємом понад 3000 см3 – €100;
  • для дизельних двигунів об’ємом до 3500 см3 – €75;
  • для дизельних двигунів об’ємом понад 3500 см3 – €150.

приклад розрахунку розмитнення

Базову ставку необхідно помножити на коефіцієнт об’єму мотора і на коефіцієнт віку автомобіля.
Для розрахунку коефіцієнта об’єму двигуна необхідно поділити кількість см3 об’єму циліндрів двигуна транспортного засобу на 1000 см3.

Щодо коефіцієнту віку, то він дорівнює кількості повних років автівки. Якщо з дати виробництва пройшло менше року, то застосовується значення 1, а для машин віком 15 і більше років – 15.

Розмитнення електромобілів та гібридних авто

До екологічних транспортних засобів застосовуються інші митні та податкові норми. Для гібридних автомобілів Законом передбачена фіксована ставка акцизного податку: €100 за одиницю техніки.

Верховною Радою України було прийнято законопроект №9260 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів”. Він передбачає тимчасове, до 31.12.2022 року, скасування акцизного податку та ПДВ для електромобілів. Ввізне мито для таких транспортних засобів дорівнює нулю.

Приклад розрахунку розмитнення за новою формулою

Увага! Для обчислення повної вартості розмитнення необхідно також враховувати 20% ПДВ, 10% ввізного мита, 3-5% внеску до Пенсійного Фонду України.

Основна логіка Закону: чим більший вік автівки і об’єм двигуна, тим більший податок необхідно за неї сплатити. Відповідно до формули розрахунку, розмір акцизу бензинової машини з мотором 1.7 л і віком 5 повних років становить €425.

Детально: Розмір акцизного податку для автомобіля з бензиновим двигуном об’ємом 1700 см3 = €50 (базова ставка для бензинових машин з мотором до 3.0 л) х 1.7 (коефіцієнт двигуна) х 5 (коефіцієнт віку) = €425.

Та сама формула застосовується до транспортних засобів з дизельними двигунами. Акцизний податок для, наприклад, дизельного авто 2.5 л віком 10 років становить €1875.

Розрахунок: Розмір акцизного податку для автомобіля з дизельним двигуном об’ємом 2500 см3 = €75 (базова ставка для дизельних машин з мотором до 3.5 л) х 2.5 (коефіцієнт двигуна) х 10 (коефіцієнт віку) = €1875.

Для зручності розрахунку ви можете скористатись калькулятором розмитнення. Наведена нижче таблиця допомагає оцінити переваги нових норм (на прикладі бензинових транспортних засобів):

Відміна екостандарту Євро-5: що це значить для авто з США

Раніше для розмитнення на території України автомобілі мали обов’язково відповідати стандарту Євро-5. Тож українці мали змогу купляти машини, що були вироблені починаючи з 2010 року. Тепер вимога щодо екологічної відповідності транспортного засобу відсутня.

Відміна екостандарту значно розширила вибір американских автомобілів, надавши можливість обирати серед популярних моделей 10-річної давності, та й більш старших. Таким чином, тепер є реальна можливість задешево купити авто з великим об’ємом двигуна в США та вигідно розмитнити його в Україні, навіть якщо воно не відповідає Євро-5.

Висновки

З усього вище сказаного випливає, що тепер власники авто з іноземною реєстрацію мають змогу узаконити свої транспортні засоби. Але варто зазначити, що найбільш вигідно розмитнювати молоді автівки з двигунами невеликих об’ємів. Щодо старих машин, то їх митне очищення коштує дорожче, та зрівняння всіх авто старше 15 років також є доречним нововведенням.

Авто з США зі StarCars

Вкажіть бюджет на купівлю авто, а ми підберемо для вас декілька варіантів з аукціонів у США

Відгуки

Всі відгуки
Top