Коли замість штрафу за порушення ПДР можна вимагати усне зауваження?

Коли замість штрафу за порушення ПДР можна вимагати усне зауваження?

Часто можна отримати штраф за дріб’язкове порушення, яке не спричиняє і не може спричинити жодних наслідків.

✔️Зокрема, це може бути штраф за:

– рух у крайній лівій смузі, якщо права не зайнята, але покриття правої смуги пошкоджено;
– проїзд перед світлофором на декілька сантиметрів далі стоп-лінії;
– якщо водій забув удома «паперовий» поліс, однак фактично автомобіль застрахований, що перевіряється по базі МТСБУ, тощо.

Наприклад, і проїзд на декілька сантиметрів за стоп-лінію(якщо вона намальована?) перед світлофором, і проїзд усього перехрестя на червоне світло кваліфікуються на підставі однієї норми КУпАП і передбачають однакову суму штрафу – 510 грн. Водночас, перше порушення носить формальний характер і не спричиняє жодних наслідків, а друге – створює серйозний ризик ДТП.

?Тому, Кодекс відокремлює серед усіх правопорушень таку категорію порушень, як малозначні порушення.

Однак, по своїй суті це правопорушення, яке має формальний характер, не завдає значних збитків чи тяжких наслідків. Таке порушення не створює аварійної ситуації чи перешкод іншим транспортним засобам або пішоходам тощо.

?При малозначності адміністративного правопорушення КУпАП надає інспектору право звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Рішення про призначення усного зауваження приймається особисто інспектором відповідно до оцінки ним всіх обставин справи. Тобто при наявності малозначного порушення інспектор має повне право винести усне зауваження з оформленням відповідної постанови.

?Що це означє: при винесенні усного зауваження водій звільняється від правових наслідків за таке правопорушення. У такому випадку він вважається таким, що не притягувався до адміністративної відповідальності.

☝️Тому при вчиненні малозначного правопорушення вимагайте, щоб інспектор розглянув питання стосовно винесення усного зауваження.

Авто з США зі StarCars

Вкажіть бюджет на купівлю авто, а ми підберемо для вас декілька варіантів з аукціонів у США

Відгуки

Всі відгуки
Top